Ingesta dietética y su relación con el estrés académico en estudiantes universitarios
Keywords:
Estrés académico, Hábitos alimentarios, Patrón alimentario, Rendimiento académicoAbstract
Introducción: Los estudiantes universitarios se encuentran expuestos a varios factores estresantes; sin embargo, se desconoce la relación existente entre la presencia del estrés y los patrones dietéticos adoptados por los estudiantes.
Objetivo: Analizar la relación existente entre la ingesta dietética y el estrés en estudiantes universitarios.
Métodos: Se realizó una investigación básica, con diseño descriptivo y correlacional que incluyó un total de 123 estudiantes universitarios pertenecientes a la carrera de Nutrición y Dietética de la Facultad de Salud Pública de la Escuela Superior Politécnica de Chimborazo. Se aplicó la Escala de Estrés percibido para identificar su presencia en los sujetos de investigación. Se utilizó la prueba de Chi cuadrado para identificar la relación existente entre estrés académico e ingesta dietética.
Resultados: promedio de edad de 21,73 años con una estándar de 4,27 años. Se identificó un predominio de estudiantes femeninas (57,72 %) y de procedencia urbana (61,79 %). En relación con la autopercepción del estrés académico el 60,98 % de los estudiantes refirió sentirse con estrés; en un 52,85 % se identificó una calidad de la ingesta dietética como inadecuada.
Conclusiones: Se identificó que existe relación en una ingesta dietética inadecuada y la autopercepción de estrés académico en los estudiantes universitarios. La relación se centra en que existió un mayor porcentaje de estudiantes que presentaron una ingesta dietética inadecuada y que auto perciben la presencia de estrés académico.
Downloads
References
1. Fernández D, Barrios L, Viveros G, Espinola R, Gonzalez G, Martínez G, et al. Hábitos alimentarios y estrés académico en estudiantes universitarios durante la pandemia del COVID-19, Paraguay 2021. Rev Chil Nutr [Internet]. 2022 [acceso: 03/01/2025];49(5):616–24. Disponible en: https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-751820220006006
2.- Ramón-Arbués E, Martínez Abadía B, Granada López JM, Echániz Serrano E, Pellicer García B, Juárez Vela R, et al. Eating behavior and relationships with stress, anxiety, depression and insomnia in university students. Nutr Hosp [Internet]. 2019 [acceso: 07/01/2025];36(6):1339–45. Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112019000600017
3. Saldaña C, Acosta M. Niveles de estrés y su relación con la ingesta alimentaria en estudiantes de enfermería de la Universidad Nacional Autónoma de Tayacaja Daniel Hernández Morillo [Internet]. Fondo Editorial UNAT. 2023 [acceso: 09/01/2025]. Disponible en: https://fondoeditorial.unat.edu.pe/index.php/EdiUnat/catalog/download/32/32/56?inline=1
4. Sandoval D. Relación entre el estrés académico y los hábitos alimentarios de los alumnos de la carrera de nutrición y dietética de la universidad del desarrollo,
2018 [Internet]. Udd.cl. 2018 [acceso: 05/01/2025]. Disponible en: https://repositorio.udd.cl/server/api/core/bitstreams/1ca1ce93-005e-4ed4-8fe7-0c203f8dd98d/content
5. Barreza A. Hábitos alimentarios y su relación con el estrés académico [Internet]. Edu.mx. 2022 [acceso: 06/01/2025]. Disponible en: http://www.upd.edu.mx/PDF/Libros/HabitosAlimenticios.pdf
6. Hernández-Arteaga LG, Sánchez Limón ML. Estrés y rendimiento académico en estudiantes universitarios. RIDE [Internet]. 2024 [acceso: 13/01/2025];15(29):[Aprox. 10 p.]. Disponible en: https://www.ride.org.mx/index.php/RIDE/article/view/2200
7. CIGNA. Alimentación saludable para reducir el estrés [Internet]. Cigna. 2021 [acceso: 11/01/2025]. Disponible en: https://www.cigna.com/es-us/knowledge-center/hw/alimentacin-saludable-para-reducir-el-estrs-ta4631
8. Sanchez M, Rojas K, Arevalo C, Butikofer L, Carías D. Nivel de estrés percibido y su relación con los hábitos alimentarios en adultos chilenos durante la pandemia de COVID-19. Unirioja [Internet]. 2024 [acceso: 04/01/2025]. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=9445816
9. Romero-Romero E, De León EG, Morán-Pinzón J, Salado-Castillo R, Castillo-Pimentel A. Academic stress, hair and saliva cortisol, and their relationship with body mass index and fat percentage in first year medical students. Physiol Int [Internet]. 2023 [acceso: 07/01/2025];110(3):277–90. Disponible en: https://akjournals.com/view/journals/2060/110/3/article-p277.xml
10. Magni O, Detopoulou P, Fappa E, Perrea A, Levidi D, Dedes V, et al. Eating attitudes, stress, anxiety, and depression in dietetic students and association with body mass index and body fat percent: A cross-sectional study. Diseases [Internet]. 2024 [acceso: 12/01/2025];12(5):108. Disponible en: https://www.mdpi.com/2079-9721/12/5/108
11. Bartone PT, Tripp KH. Stress, hardiness and eating disorder symptoms in military academy cadets. Eat Disord [Internet]. 2024 [acceso: 12/01/2025];10(3):1–24. Disponible en: http://dx.doi.org/10.1080/10640266.2024.2346681
12. Monserrat-Hernández M, Checa-Olmos JC, Arjona-Garrido Á, López-Liria R, Rocamora-Pérez P. Academic stress in university students: The role of physical exercise and nutrition. Healthcare (Basel) [Internet]. 2023 [acceso: 09/01/2025];11(17):2401. Disponible en: https://www.mdpi.com/2227-9032/11/17/2401
13. Solis Cartas U, Valdés González JL, Vásconez Andrade WP, Tinajero Novillo LC. La nutrición como herramienta terapéutica para el control de enfermedades reumáticas. Rev. cuba. de Reumatol. [Internet]. 2024 [acceso: 12/01/2025];26:e1274. Disponible en: https://revreumatologia.sld.cu/index.php/reumatologia/article/view/1274
14. Monserrat-Hernández M, Checa-Olmos JC, Arjona-Garrido Á, López-Liria R, Rocamora-Pérez P. Academic stress in university students: The role of physical exercise and nutrition. Healthcare (Basel) [Internet]. 2023 [acceso: 09/01/2025];11(17):2401. Disponible en: https://www.mdpi.com/2227-9032/11/17/2401
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Mariana Jesús Guallo Paca, Shirley Fernanda Rosero Ordóñez, Natalia Del Carmen Moreno Montoya

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Warning of rights of author
The authors that publish in this journal agree with the following terms:
The authors conserve the rights of author and concede to the journal the right of the first publication, fulfilling with the license Creative Commons Attribution License that allows to others share the work with recognition of the authorship of their articles, and the initial publication in this journal.
The authors can establish separately additional agreements for the no exclusive distribution of the version of the work published in the journal (for example, situate it in an institutional repository, in a personal blog or publish it partial or totally in a book), with a recognition of their initial publication in this journal.
To be able to send the manuscript or part of him passed three months of published, for his evaluation to other publishers, identifying it or not with the same title; whenever allusion is made to our journale and know it the new publisher.
The publishing committee of the Cuban Journal of Rheumatology authorizes to other publishers, to reproduce the articles published in our magazine, whenever it indicate the origin of the same.
The authors should send a document in Office Word application format through the electronic address of the magazine with a similar format to that we include next:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Statement of authorship and cede of articles for the publication of the scientific work in the Cuban Journal of Rheumatology
Date:
Those who subscribe certify that are the authors of the work:
Of this form communicate the originality of our article clearing that the concepts and knowledges of other authors that have included in the text of the article, have been quoted properly in the bibliography.
We do proof besides that the article in question is original and has not been published, total neither partially, in another journal.
To be approved for his publication in the Cuban Journal of Rheumatology, do secession of the rights of publication to the same one through the method that realizes it usually.
In front of any catchword that exist by the article that send to evaluate, relieve of of the responsibility to the Cuban Journal of Rheumatology holding us responsible with all the difficulties that can berelated by any situation.
We include to continuation the name and the signature of all authors and collaborators of this article.
Name: Signature:
