Food security in rural areas of the Chimborazo province, Ecuador

Authors

  • Mariana Jesús Guallo Paca
  • María José Andrade Albán
  • Francisco Adriano Mejía Gallegos
  • Dayanara de los Ángeles Peñafiel Salazar

Keywords:

access to food, healthy nutrition, food safety

Abstract

Introduction: Food security is a broad concept that includes multiple factors that in one way or another affect the population's access to quality food. Only in this way will it be possible to meet the long-awaited goal of having a healthy diet that not only minimizes the appearance of diseases, but also helps to control existing ones.

Objective: To determine the behavior of food security in the rural population of the Colta canton, Chimborazo province, Ecuador.

Methods: Basic, field, descriptive and cross-sectional research carried out in the Colta canton, Chimborazo province, with a total population of 410 families dedicated to the cultivation of quinoa. The sample was made up of 210 farmers. The Latin American and Caribbean Food Security Scale was used to determine food security and its related elements.

Results: In 56.67% of the families food insecurity was identified; being more significant in families with children under 18 years of age (66.67%). Slight food insecurity predominated (73.95%). The lack of economic resources (86.55%), the high cost of food (76.49%), problems related to physical access to food (74.79%) and inadequate health coverage (74, 79%) were the determinants most referred to as a cause of food insecurity.

Conclusions: The high percentage of food insecurity was more prevalent in families with people under 18 years of age within their family composition. The elements related to the economic issue were the most referenced as determinants of food insecurity.

Downloads

Download data is not yet available.

References

- Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). Una introducción a los conceptos básicos de la seguridad alimentaria. La seguridad alimentaria: Información para la toma de decisiones-Guía Práctica. 2011.

- Burbano Orjuela H. El suelo y su relación con los servicios ecosistémicos y la seguridad alimentaria. Revista de Ciencias Agrícolas. [Internet]. 2016 [citado 2021 Dic 26];33(2):117-24. Disponible en: https://dx.doi.org/10.22267/rcia.163302.58

- Martínez Salvador L. Seguridad alimentaria, autosuficiencia y disponibilidad del amaranto en México. Problemas del Desarrollo. [Internet]. 2016[citado 2021 Dic 29]; 47(186):107-32. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0301-70362016000300107&lng=es&tlng=es

- Pérez Vázquez A, Leyva Trinidad DA, Gómez Merino FC. Desafíos y propuestas para lograr la seguridad alimentaria hacia el año 2050. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. [Internet]. 2018 [citado 2021 Dic 27];9(1):175-89. Disponible en: https://doi.org/10.29312/remexca.v9i1.857

- Aguirre Becerra H, García Trejo JF, Vázquez Hernández MC, Alvarado AM, Romero Zepeda H. Panorama general y programas de protección de seguridad alimentaria en México. Revista Médica Electrónica. [Internet]. 2017 [citado 2021 Dic 28];39(Supl. 1):741-9. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1684-18242017000700005&lng=es&tlng=es

- Capa Benítez LB, Alaña Castillo TP, Benítez Narváez RM. IMPORTANCIA DE LA PRODUCCIÓN DE BANANO ORGÁNICO.: CASO: PROVINCIA EL ORO, ECUADOR. Revista Universidad y Sociedad. [Internet]. 2016 [citado 2021 Dic 30];8(3):64-71. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2218-36202016000300008&lng=es&tlng=es

- Hurtado WF, Álvarez HA, Mouso JP, Rodríguez L, Montes de Oca R, Pedraza Olivera R. Characterization of Agricultural Production Systems Using Cattle in the Guayas River Basin, Los Rios Province, Ecuador. Revista de Producción Animal. [Internet]. 2019 [citado 2021 Dic 30];31(1):1-10. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2224-79202019000100001&lng=es&tlng=en

- Hernández Sampieri R, Fenández Collado C, Baptista Lucio MP. Metodología de la investigación. McGRAW-HILL / Interamericana Editores, S.A. de C.V. Mexico D.F. Mexico. 2014.

- Comité Científico de la ELCSA. Escala Latinoamericana y Caribeña de Seguridad Alimentaria (ELCSA): Manual de uso y aplicaciones. 2021. Disponible en: http://www.fao.org/3/i3065s/i3065s.pdf

- Sánchez Viveros S, Álvarez Ramírez MM, Cortés Salazar CS, Espinosa Gómez R, Mateu Armand MVS. Validación de la Escala Latinoamericana y del Caribe de Seguridad Alimentaria (ELCSA) en el contexto rural y urbano de Veracruz, México. Rev Med UV. [Internet]. 2014 [citado 2021 Dic 28];12(2). Recuperado de https://www.medigraphic.com/pdfs/veracruzana/muv-2014/muv142c.pdf

- Manzini JL. Declaración de Helsinki: Principios éticos para la investigación médica sobre sujetos humanos. Acta Bioethica. [Internet]. 2000 [citado 2021 Dic 29];6(2):321-334. Disponible en: https://dx.doi.org/10.4067/S1726-569X2000000200010

- García Rodríguez M, García Vilaú O, Odio Collazo, A. Metodología para el diagnóstico de la seguridad alimentaria y nutricional desde los gobiernos locales en un municipio. Retos de la Dirección. [Internet]. 2017 [citado 2021 Dic 30];11(2):22-37. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2306-91552017000200003&lng=es&tlng=es

- Solis Cartas U, Calvopiá Bejarano SJ, Nuñez Sánchez BL, Yartú Couceiro R. Relación entre adiposidad corporal y presión arterial en niños y adolescentes con enfermedades reumáticas. Rev Cuba Reumatol [Internet]. 2019 [citado 2021 Dic 30];21(1):e51. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1817-59962019000100002&lng=es

- Damián Huato MA, Romero Arenas O, Sangerman Jarquín DMa, Reyes Muro L, Parraguirre Lezama C, Orozco Cirilo S. Maíz, potencial productivo y seguridad alimentaria: el caso de San Nicolás de Los Ranchos, Puebla-México. Nova Scientia. [Internet]. 2016 [citado 2021 Dic 27];8(16):352-70. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-07052016000100352&lng=es&tlng=es

- Rosales G, Mercado W. Effect of changes in food price on the quinoa consumption and rural food security in Peru. Scientia Agropecuaria. [Internet]. 2020 [citado 2021 Dic 25];11(1):83-93. Disponible en: https://dx.doi.org/10.17268/sci.agropecu.2020.01.10

- Villacreses S, Gallegos Espinoza S, Chico P, Santillán E. Estado alimentario y nutricional de las comunidades originarias y campesinas de la región central del Ecuador. Revista Cubana de Alimentación y Nutrición. [Internet]. 2017 [citado 2021 Dic 29];27(1):24. Disponible en: http://revalnutricion.sld.cu/index.php/rcan/article/view/325

- Andrade C, Ayaviri V. Cuestiones Ambientales y Seguridad Alimentaria en el Cantón Guano, Ecuador. Información Tecnológica. [Internet]. 2017 [citado 2021 Dic 28];28(5):233-42. Disponible en: https://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642017000500022

Published

2022-02-03

How to Cite

1.
Guallo Paca MJ, Andrade Albán MJ, Mejía Gallegos FA, Peñafiel Salazar D de los Ángeles. Food security in rural areas of the Chimborazo province, Ecuador. Rev. cuba. de Reumatol. [Internet]. 2022 Feb. 3 [cited 2025 Feb. 5];24(1):e260. Available from: https://revreumatologia.sld.cu/index.php/reumatologia/article/view/986

Issue

Section

Original research article

Most read articles by the same author(s)